niedziela, 18 października 2009
Jesienna Koralowa szarlotka
Wg. przepisu podanego kiedyś przez Szellkę
500g mąki
200g masła
2 żółtka
150g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
ok 6-8 jabłek, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy
Przesiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko
wyrób zwartą kulę i odstaw do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiam
tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiam do zamrażarki. Tortownicę
)średnica 24 cm) z ciastem - do lodówki.
2/3 jabłek pokrój s średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Przesyp
cukrem i cynamonem, dodaj sparzone rodzynki i odstaw na ok 30 min. Po tym
czasie odciśnij sok z jabłek i wyłóż je do tortownicy wylepionej ciastem i
lekko ugnieć.
Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch.
Wstawiasz na ok godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C .
Po przestudzeniu posyp pudrem.
Fantastycznie smakuje lekko ciepła z lodami śmietankowymi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz