wtorek, 9 marca 2010

Migdałowe bułeczki z suszoną wiśnią


Przepis znalazłam na blogu Dorotus

Składniki na 10 bułeczek:

* 1 duże jajko, roztrzepane
* 180 ml mleka
* 60 g masła, roztopionego
* 1/4 łyżeczki soli
* 325 g mąki pszennej chlebowej
* 75 g zmielonych migdałów
* 50 g drobnego cukru do wypieków
* 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
* 150 g suszonych wiśni

Ponadto:

* 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
* płatki migdałowe, do posypania
* cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto (poza wiśniami) wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść gładkie ciasto, dodać wiśnie i wyrobić, uformować w kulę, odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 2 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części z których uformować bułeczki. Ułożyć je w odległościach na blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do napuszenia (około 40 minut).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 18 - 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce, oprószyć pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...