piątek, 23 kwietnia 2010

Chleb pszenno-zytni wieloziarnisty


Przepis na "najlepszy" czyli chleb pszenno-zytni wieloziarnisty podała na swoim blogu Buruuberii:

2 szkl maki zytniej razowej
1 szkl maki jasnej maki pszennej
1/4 szkl pestek dyni
1/4 szkl slonecznika
1/4 szkl siemienia lnianego
1/4 szkl platkow owsianych
1/4 szkl otrąb
plaska lyzka soli
1 3/4 szkl letniej wody
3/4 szkl zakwasu na mace zytniej razowej (100% hydracji)

Do misy wsypuje make, dodaje sol, ziarna, otreby, platki owsiane, mieszam. Dodaje zakwas, wlewam letnia wode i dokladnie mieszam, tak ze 2 minuty, nie dluzej. Ciasto wkladam do natluszczonej i wysypanej maka blaszki (keksowki, 11x30cm), wygladzam wierzch chleba lyzka zanurzanej w wodzie, pozostawiam do wyrosniecie, ma niemal podwoic objetosc (3 godziny, w temp. 24st C.). Pieke w temp. 175 st. C przez 80 minut. Wystudzic calkowicie przed pokrojeniem.

* u mnie rósł 5 h
* zamiast odmierzać ziarenka użyłam mieszanki jaką Piotr robi sobie na śniadanie

* łatwy i smaczny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...