niedziela, 15 kwietnia 2012
Delikatne ciasteczka owsiane
Przepis znalazłam na blogu Ria's Collection.
Ciasteczka są pyszne, choć troszkę za słodkie (może zmniejszyć ilość cukru?).
Jak dla mnie najlepsze w dniu upieczenia, wtedy są przyjemnie chrupiące.
1 szklanka płatków owsianych (pomieszałam je z otrębami i lekko zmiksowałam)
1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku
1 szklanka cukru
113g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia
Ubijamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wanilię, miksujemy jeszcze 1-2 min. Mieszając dodajemy suche składniki.
Gotową masę kładziemy łyżeczką w 5 cm odstępach.
Pieczemy do zrumienienia brzegów ciasteczek, około 9-10 min.
Ciepłe ciasteczka są bardzo plastyczne, można je zwijać, lub kształtować układając np. na wałku do ciasta lub na małych miseczkach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne ,a jakby się dało mniej tego cukru to będą się wyginać i chrupać?
OdpowiedzUsuńteż o tym myślałam, być może nie ;))
OdpowiedzUsuńhm , to mam dylemat , bo ciastka na bank chcę upiec ,ale takie wygięte i chrupiące , może lepiej zjeśc jedno ,ale ,żeby było chrupiące?:D
OdpowiedzUsuńw weekend je piekę :)))
OdpowiedzUsuńno to ciekawa jestem wrażeń! aha, z tego przepisu wychodzi cała masa, Ria chyba pisze, że koło 50 szt
OdpowiedzUsuńupiekłam 25 kwietnia, ciastka bardzo dobre , bo zdążyłam zjeść jedno nim straciłam nagle bliską mi osobę....
OdpowiedzUsuńMam zdjęcie ciasteczek ale nie umiem znaleźć u ciebie adresu @ , jakbyś chciała to napisz mi na margot11@gazeta.pl
Aniu,
OdpowiedzUsuńwspaniałe te ciasteczka!
I do tego chrupią.
Idealne do ,pochrupania'.
Alciu, chyba nie dopisałam, że ciasteczka wyszły Ci pięknie!
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję za miłe słowa.