czwartek, 14 czerwca 2012

Tarta z truskawkami i ricottą, czyli...

... crostata di fragole e ricotta :)
przepis włoski, ale znaleziony przeze mnie na blogu Cake Duches
Szczerze polecam, tarta jest pyszna. Zrobiłam ją pomimo niedawno odkrytej alergii SzM i wyniosłam z domu co by go nie kusić ;)

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczypta soli
115g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1-2 łyżki lodowatej wody

Z powyższych składników zagnieść ulubionym sposobem ciasto (ja zawsze robię to w malakserze) i na  godzinę schować je do lodówki (można też na całą noc)

Foremkę z wyjmowanym dnem (24 cm) natłuścić, wyłożyć schłodzonym ciastem i odłożyć do lodówki jeszcze na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Piec ciasto około 10 min przykryte pergaminem i obciążone np suchą fasolą, a później jeszcze około 5 min odkryte - aż będzie złotawe z delikatnie brązowymi brzegami.
Zostawić do wystudzenia na kratce.

W tym czasie przygotować krem:
250 g ricotty
4 duże żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 st
W dużej misce połączyć składniki kremu, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i piec całość około 35 min, do "suchego patyczka"

Ciasto ponownie ostudzić na kratce.
Zimne ozdobić truskawkami.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



8 komentarzy:

  1. To prawda, tarta jest pyszna, a na dodatek wyglada tak ladnie, ze az szkoda kroic. Chrupiace kruche ciasto, warstwa bardzo aromatycznego kremu i cieniutkie plasterki kwaskowatych truskawek. Nic dodac, nic ujac. Wiem co pisze, bo byla zrobiona dla mnie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny komentarz! dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaką ja mam ochotę wynieść Ci z domu taką tartę!!!
    Macham ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wpadaj! zaraz mogę zrobić drugą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ricottą..., hmmm..., przymierzam się do zrobienia domowej, wtedy może z truskawami... Ślicznie Ci wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. UWIELBIAM TARTĘ NA SŁODKO JAK I W INNEJ POSTACI :) PO PROSTU PYSZOTA , SZYBKIE, ŁATWE I PRZYJEMNE. JEŚLI MOGĘ WIEDZIEĆ, GDZIE KUPIŁAŚ NÓŻ?:) POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  7. nóż kupiłam w TK-Maxx, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...