wtorek, 17 czerwca 2014

Knekkebrød z czerwcowej piekarni

Przepis przygotowany przez Marzenę i zaproponowany przez Amber wyjątkowo mi się spodobał.
Tym razem trudno by się było wymówić brakiem czasu !
Przygotowanie tego wypieku zajmuje kilka minut (plus oczywiście czas pieczenia).
Nie potrzebny jest zakwas, ani drożdże, ani żadne wyszukane urządzenie kuchenne.
Wystarczy łyżka, szklanka i miska ( i piekarnik :))
Poza tym, w naszej kuchni zawsze stoi mieszanka różnych płatków, otrębów i pestek - to podstawa śniadań mojego męża -
sam sobie taki zestaw przygotowuje.
Wystarczyło sięgnąć do puszki, dosypać troszkę sezamu, soli i mąki, kapnąć wody i już!

Wykonanie również sobie uprościłam, napiszę o tym poniżej.


Podstawowy przepis wygląda tak:

Knekkebrød
Składniki:
200 ml otrębów pszennych
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.


Postanowiłam zmniejszyć proporcje do 1/4 .
Użyłam:
250 ml mieszanki płatków, otrębów, pestek słonecznika i sezamu
50 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
0,5 łyżeczki soli
175 ml wody

Składniki zmieszałam i odstawiłam na 10 min.
Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 150 st (termoobieg)
Ciasto nakładałam łyżką do lodów i delikatnie rozsmarowywałam szpatułką do ciasta - powstały placuszki o średnicy około 10 cm.
Piekłam przez 45  min, obie blachy jednocześnie.

Schrupałam z kozim serkiem i rzodkiewką :)


Norweski chlebek upiekli również:
BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smaku, Fabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka i kajzerkaHealthy Craving
Konwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMagnolia-rozmaryn,
Moje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład MalutkiOgrody BabilonuRed and PaleRuskie raz!Smakowe kubki
Smakowity chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeW sezonieZacisze kuchenne.

38 komentarzy:

  1. Ja nie żałuję, że nie upiekłam więcej , bo znowu zrobię świeży , uwielbiam takie chrupiące kromeczki. Bardzo mi pasuje twaróg i rzodkiewki do tego chlebka, apetyczne zdjecia.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z twarożkiem było pysznie :)
      I ja dziękuję!

      Usuń
    2. Jest nas więcej, którym pasuje ser i rzodkiewka do tego chleba :D

      Usuń
    3. Rzodkiewka rządzi :))
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Smakowite chrupki!
    Ja zmieniłam recepturę,ale nie ilość składników i wyszło dobrze,bo chlebek bardzo smakował.
    W rezultacie poszedł dalej w prezencie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba za każdym razem będę robiła z tych proporcji. Wyszło około 11 "chrupek".

      Usuń
  3. U mnie też nie obyło się bez rzodkiewki i bez białego serka - idealnie pasują do tej chrupiącej podstawy :) Kształt Twoich chlebków bombowy!! Do następnego!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tymi kółkami! Przypominają mi placki ziemniaczane. ;)
    Twaróg i rzodkiewka - idealny dodatek. :)

    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu, w zaproszeniu do piekarni, były okrągłe chlebki, czułam się zawiedziona po przeczytaniu przepisu ;))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ładne okrągłe kromeczki! Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciekawe co upieczemy w lipcu :)

      Usuń
  6. Rzeczywiście brak czasu nie mógł być w tym wypadku wymówką;)
    Podoba mi się okrągła forma tego chlebka:)
    Ja chrupałam z kozim masłem i rzodkiewką:))
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jesteśmy zgodne, koza i rzodkiewka :))

      Usuń
  7. Śliczne!v I rzodkiewy! Lecę do lodówy coś przekąsić bo zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ślicznie Ci się upiekł i te kółeczka! bomba :)
    dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas to był hit dla dorosłych, najmłodsi ominęli szerokim łukiem :))

      Usuń
  9. Pięknie dziękuję za wspólny czas i wypiekanie tak pysznego chlebka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia, a chlebek rzeczywiście smaczny i warto jeszcze go nie raz upiec, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podobają! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Bardzo się cieszę, że smakował:-) Cudny Ci wyszedł:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. z twarożkiem , rzodkiewkami , kwadraciki , kółeczka pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszędzie go pełno :))
      ale wiesz, jest na prawdę pyszny!

      Usuń
  13. Łyżką kładziony ..super pomysł..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajna wersja plackowa. I do tego taki cieniutki. Pozdrawiam! Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieniutki i chrupiący, tak jak lubię :) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Chlebek idealny !
    Dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Okrągłych jeszcze nie widziałam. Cudowne!
    Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okrągłe łatwiej się robi, nie trzeba wyciągać z piekarnika i kroić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Z rzodkiewkami musiały być przepyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje z żurawiną w środku też musiały być smakowite!

      Usuń
  18. Wyglądają mega apetycznie te kromeczki.
    Dzięki za wspólną Piekarnię !

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo mi się podobają takie okrągłe chlebki :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...