sobota, 13 czerwca 2009

Pomarańczowe sucharki z bakaliami


Przepis pochodzi z bloga Ayn

a w moim tłumaczeniu wygląda tak:

Składniki:

3/4 szklanki mąki
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2szkl fistaszków
1/4szkl orzeszków piniowych
1/2szkl suszonej żurawiny
1 jajko
1 białko
1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Włączyć piekarnik na 160 st
Blachę wyłożyć pergaminem

W misce połączyć suche składniki dodać orzechy i żurawinę
W mniejszej miseczce wymieszać pozostałe składniki (od jajka do wanilii),
dodać je do suchych, wymieszać drewnianąłyżką, chwilę wyrabiać ręką,
masa ma być jednorodna, lekko lepka (lepkie strasznie rąk nie wkładałam )

Przełożyć ciasto na blachę, lekko zwilżonymi rękami uformować z niego
prostokąt (`~15 x 30 x 1 ½ cm)

Piec do lekkiego zrumienienia około 25 min.
Wyjąć z piekarnika, nie zdejmować z blachy przez 10 min, później razem z
papierem przenieść na deskę i pokroić w paski szerokości 1 cm. (delikatnie
podważać nożem po przekrojeniu, będą przylepione do papieru)
Ponownie wstawić do piekarnika, ułożone na blasze wyłożonej papierem
(mogą być blisko siebie, nie urosną)

Podsuszać w piekarniku jeszcze przez 15 min (160 st)

Studzić nie zdejmując z blach. Kiedy ostygną staną się chrupiące.

Można przechowywać w puszce 3-4 tygodnie lub zamrożone 2-3 miesiące.


1 szklanka = 240 ml = 140 g mąki = 200g cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...