Przepis pochodzi z bloga
Ayna w moim tłumaczeniu wygląda tak:
Składniki:
3/4 szklanki mąki
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2szkl fistaszków
1/4szkl orzeszków piniowych
1/2szkl suszonej żurawiny
1 jajko
1 białko
1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Włączyć piekarnik na 160 st
Blachę wyłożyć pergaminem
W misce połączyć suche składniki dodać orzechy i żurawinę
W mniejszej miseczce wymieszać pozostałe składniki (od jajka do wanilii),
dodać je do suchych, wymieszać drewnianąłyżką, chwilę wyrabiać ręką,
masa ma być jednorodna, lekko lepka
(lepkie strasznie rąk nie wkładałam )Przełożyć ciasto na blachę, lekko zwilżonymi rękami uformować z niego
prostokąt (`~15 x 30 x 1 ½ cm)
Piec do lekkiego zrumienienia około 25 min.
Wyjąć z piekarnika, nie zdejmować z blachy przez 10 min, później razem z
papierem przenieść na deskę i pokroić w paski szerokości 1 cm. (delikatnie
podważać nożem po przekrojeniu, będą przylepione do papieru)
Ponownie wstawić do piekarnika, ułożone na blasze wyłożonej papierem
(mogą być blisko siebie, nie urosną)
Podsuszać w piekarniku jeszcze przez 15 min (160 st)
Studzić nie zdejmując z blach. Kiedy ostygną staną się chrupiące.
Można przechowywać w puszce 3-4 tygodnie lub zamrożone 2-3 miesiące.
1 szklanka = 240 ml = 140 g mąki = 200g cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz