Wszystkiego najlepszego dla wszystkich którzy to przeczytają :)
Błogosławionych Świąt Wam życzę!
U nas w tym roku oprócz obowiązkowych mazurków z jedynie słusznego ciasta ;) pojawi się mazurek z nugatem.
Bomba kaloryczna :D Kruche ciasto, nugat, orzeszki, karmel i czekolada!
Mazurek z nugatem i solonym karmelem
Przepis znalazłam na stronie gourmettraveller, podaję w moim tłumaczeniu.
Uwaga! przyda się termometr cukierniczy.
karmel
220 gm cukru
80 ml wody
100 gm masła w kawałkach
90 ml śmietany* (u mnie 45ml kremówki i 45 ml smietanki 18%)
1 łyżeczka soli morskiej
kruchy spód
250 gm (1 szklanka) mąki pszennej
60 gm przesianego cukru pudru
120 gm masła w kawałkach
3 żółtka
szczypta soli
nugat z solonymi orzeszkami
110 gm miodu
1 białko
180 gm cukru
60 gm płynnej glukozy
100 gm orzeszków ziemnych (prażonych i solonych
60 ml wody
czekoladowy ganache
200 ml kremówki
200 gm posiekanej czekolady deserowej
50 gm posiekanej gorzkiej czekolady
1. Spód
W malakserze wymieszać mąkę, cukier, sól dodać masło i siekać aż powstanie kruszonka.
Dodać żółtka, siekać aż się połączą i zacznie się tworzyć kula ciasta.
Wyjąć na blat i lekko zagnieść.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 h.
Na lekko omączonym blacie (lub między dwoma kawałkami folii) rozwałkować ciasto na grubość 5 mm.
Przenieść do prostokątnej blaszki 23 X 13,5 cm., wylepić dno i boki. Ciasto ponownie odłożyć na 1 h do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
Podpiec spód - na ślepo przez 10- 15 min, później odkryte dopiekać 8 - 10 min, aż ładnie się zrumieni i będzie suche.
Studzić na kratce.
2. Nugat
W małym garnuszku rozpuścić miód i gotować go aż osiągnie 108 st C (2-3 min)
Odstawić na bok.
Ubić białko, nie za sztywno, do tzw. "soft peaks".
W rondelku wymieszać cukier, glukozę i 60 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, następnie doprowadzić syrop do wrzenia i gotować 4-5 min do momentu osiągnięcia temperatury 155 C.
Za pomocą ręcznego miksera domieszać rozpuszczony miód do ubitego białka. Miód wlewać cienkim strumykiem.
Podczas miksowania na niskich obrotach, dodawać małymi partiami syrop cukrowy, ubijać aż do dokładnego rozprowadzenia każdej kolejnej porcji. Kontynuować ubijanie aż masa ostygnie do temp. pokojowej (5-6 min.)
Domieszać orzeszki i rozsmarować nugat na upieczonym spodzie. Odstawić na 30 min .
3. Karmel
Wymieszać cukier i 80 ml wody i podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż powstanie dość ciemny karmel (6-8 min.)
Zdjąć z ognia, dodać ostrożnie śmietankę (pryska!), masło i sól. Mieszać aż całość się połączy. Podgrzewać jeszcze 1 min. Rozprowadzić na mazurku po około 15 min. studzenia.
Wstawić na 1 h do lodówki
4. Czekoladowy ganache
Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej posiekane czekolady. Po minucie dokładnie wymieszać. Rozprowadzić na wierzchu schłodzonego mazurka. Posypać dodatkowymi orzeszkami dla ozdoby.
Ciasto ponownie odstawić do lodówki na 3 -4 h.
* w przepisie występuje "pouring cream", ponieważ nie wiem co to jest pomieszałam kremówkę ze śmietanką 18%
Ciasto jabłkowe Marie-Hélène
19 godzin temu
Pyszności! Bomby kaloryczne są zazwyczaj najpyszniejsze:)) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńRacja! ten mazurek był najlepszy z wszystkich jakie upiekłam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo fajny ten mazurek. Wesołych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny ten mazurek. Wesołych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńOjej jakie cudeńko , jaki ma skład królewski wręcz
OdpowiedzUsuńA naj naj na te święta i po też :)
Dziękuję Alu i cieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńDziękuję za życzenia. Wzajemnie, zdrowych wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło, że zajrzałaś :)
UsuńBardzo "nadziany"mazurek , ale niewątpliwie smaczny, pięknie wygląda i choć mam serdecznie dość po świętach wszelakich serników, bab, mazurków, to ciekawa jestem smaku Twojego wypieku. Mój mazurek w całości rozdany, ale w święta mało jedzony, niestety.
OdpowiedzUsuńSpróbuj jak Ci przejdzie przesłodzenie, u mnie to był przebój Świąt ;)
Usuń