piątek, 1 marca 2013

Ulubione danie z cykorii

Cykoria z szynką pod beszamelem

Nieskomplikowana, sycąca, zimowa potrawa, równie dobra na kolację z przyjaciółmi jak i na zwykły codzienny lunch.

4 cykorie
16 plastrów gotowanej szynki
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka masła
około 500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Cykorię kroję na ćwiartki, obgotowuję w lekko osolonej wodzie (około 8 min), studzę na sitku, odciskam z pozostałej wody.
Każdą ćwiartkę owijam w plaster szynki i układam w wysmarowanym masłem, żaroodpornym, naczyniu.

Przygotowuję beszamel.
 Na dużej patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i smażę mieszając około 1 min.
Powoli dodaję zimne mleko, mieszam dokładnie trzepaczką rózgową, podgrzewam aż zacznie gęstnieć, doprawiam do smaku.

Przygotowaną cykorię zalewam beszamelem.
Piekę około 40 min, do zezłocenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Podaję z mieszanką sałat.

Zdjęcia po upieczeniu nie udało się zrobić ;)

13 komentarzy:

  1. Aniu,
    nie uwierzysz,ale to też jest moje ulubione danie z cykorią!
    I zaplanowałam je na weekend.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! to koniecznie zrób zdjęcie po upieczeniu, będą wpisy uzupełniające ;)

      Usuń
  2. Świetny post. Miła atmosfera na twoim blogu. Podoba mi się tutaj.
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga. Nowe zdjęcia.
    Jeśli spodobają Ci się moje zdjęcie polub mnie na fan page: https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Będę Ci ogromnie wdzięczna.

    Życzę miłego dnia. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chętnie popatrzę na Twoje zdjęcia,
      pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ciekawe. W moim domu cykorię jadało się jedynie na zimno w formie surówek. Nigdy nie próbowałam jej przygotować na ciepło. Zaintrygowało mnie to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, cykoria na ciepło jest pyszna!

      Usuń
  4. Nie próbowałam cykorii w takim wydaniu, ale sos beszamelowy uwielbiam, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się, skuś! mam nadzieję, że nie będziesz żałować ;)

      Usuń
  5. A ja tyle tej cykorii z szynka jadlam przez pewnien czas (bylo to najczesciej pojawiajace sie na szybki obiad / kolacje danie u 'moich' Francuzow), ze musialam od niego troche odpoczac :D Ale potwierdzam - dla wielbicieli cykorii idealne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) co za dużo to nie zdrowo :))

      a ja dzisiaj po raz pierwszy gotowałam komosę, oczywiście za Twoją zachętą

      Usuń
    2. Mam nadzieje, ze smakuje? :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...