Apple Gouda Hand Pies, pomysł zaczerpnięty z bloga Completely Delicious
Pierożki są proste w przygotowaniu choć sposób wykonania ciasta dosyć mnie dzisiaj zaskoczył.
Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis nie wczytując się w szczegóły.
Zazwyczaj ciasto na wszelkiego rodzaju paje robię tak jak każde kruche w malakserze, tu musiałam wyciągnąć wałek :))
Ciasto
113g zimnego masła
1 i ¼ szklanki mąki
½ łyżki cukru
1 i ½ łyżeczki soli
¼ szklanki maślanki, dobrze wymieszanej
Ponownie umieszczamy składniki w misce, robimy po środku wgłębienie
i wlewamy maślankę.
Mieszamy
palcami lub drewnianą łyżką.
Jeśli mamy problem z połączeniem składników można dodać
trochę więcej maślanki ale ciasto powinno być raczej suche.
Formujemy z ciasta dysk, owijamy je folią spożywczą i
chłodzimy
w lodówce przynajmniej 1h.
Nadzienie
2 nieduże jabłka, obrane, pokrojone w drobną
kostkę
¼ szklanki cukru trzcinowego
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki stopionego masła
1/3 szklanki żółtego sera, pokrojonego w kostkę (oryginalnie
Gouda)
1 jajko (roztrzepane, do smarowania)
Mieszamy w misce cukier, cynamon i gałkę, dodajemy masło i
jabłka, całość dokładnie mieszamy.
Pieczone pierożki z jabłkiem i serem
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około ½ cm. Wykrawamy
szklanka lub foremką krążki o średnicy 7-10 cm. Na każdy z nich wykładamy około 1 łyżki
nadzienia i na wierzchu kładziemy 1-2 kostki sera. Brzegi ciasta smarujemy
jajkiem. Krążek składamy na pół i starannie zlepiamy ulubioną metodą ;) – można po prostu
docisnąć widelcem.
Pierożki układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu jajkiem.
Pieczemy do zrumienienia, 15 – 20 min.
Bardzo fajna przekąska dla dorosłych i dla dzieci.
Następnym razem nadzienie zrobię z gruszki i sera pleśniowego,
będą pyszne z kieliszkiem wina.
O tak zaskakujący ten sposób robienia,ale efekt końcowy niezwykle smakowity , lubię takie drobiazgi i robić i jeść
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
A ja wolę jeść niż robić, do lepienia potrzeba cierpliwości ;)
UsuńPozdrawiam Alu!