Udało mi się! Tym razem, do międzyblogowej Piekarni Amber, został wybrany chleb błyskawiczny.
Ostatnio wszystkie weekendy mam zajęte, a i podczas tygodnia brakuje czasu na spokojne, powolne
przygotowywanie pieczywa. A tu, nie dość, że szybko, to i efekt bardzo przyjemny.
Trochę obawiałam się tej ilości ziół ale zupełnie niepotrzebnie. Chleb jest wyrazisty a nie przeładowany, doskonały do sera.
Przepis zaproponowała Kasia z bloga Smaki i Aromaty, dzięki niej w kwietniu pachnie ziołami :)
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
przepis podaję z moimi zmianami
forma 11x25cm
zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1/2 łyżeczki:
czosnek niedźwiedzi
mielony kminek
tymianek
majeranek
czarnuszka
cząber
rozmaryn
oraz:
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Zalać wszystko 1/4 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
150 g mąki chlebowej
100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
1/4 szklanki drobnych płatków owsianych
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
zaczyn drożdżowy
zalewa ziołowa
ok 1/3 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 50 minut. Po tym czasie wyjąć z foremki i dopiekać jeszcze 5-10 minn.
Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Polecam konsumpcję z kozim twarożkiem i pieczarkami podsmażanymi na klarowanym maśle. Pyszne!
Chleb ziołowy na blogach:
Akacjowy blog, Apetyt na smaka, Bochen chleba, Codziennik kuchenny, Fabryka kuliarnych inspiracji,
Grahamka, weka i kajzerka, Konwalie w kuchni, Kulinarna Maniusia, Kuchnia Gucia, Kuchennymi drzwiami,
Leśny Zakątek, Moje kucharzenie, Moje małe czarowanie, nie-ład mAlutki, Nie tylko na słodko, Ogrody Babilonu,
Przepisy na domowy ser i chleb, Smaki i Aromaty, Smakowity chleb, Stare gary, W mojej kuchni,
W poszukiwaniu slowlife, Zacisze kuchenne.
Good Morning – nowa kawiarnia na Żoliborzu
2 godziny temu
Pięknie Ci wyszedł i ta chrupka skórka, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyrósł. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają Twoje kanapeczki na perfekcyjnie wyrośniętym chlebku. Do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńMi zarzucono, że mało słony i jedna osoba krytykowałą za czarnuszkę, bo nie lubi:-) A reszcie smakowało:-) Dzięki za kolejny wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńBardzo udany wypiek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Piękny chleb, dziękuję za udział we wspólnym piekarzeniu, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, dziękuję za udział we wspólnym piekarzeniu, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPięknie ci się upiekł :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczony!
OdpowiedzUsuńA dodatki bardzo smakowite.:)
Pozdrawiam!
Ja poproszę ta kanapeczkę co jest na końcu postu , mniam
OdpowiedzUsuńCudowny bochenek!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowy wspólny czas!
Ładny miekisz, bardzo fajne dziury w nim się zrobiły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
M.
Chleb wygląda wspaniale :) Dziękuję za wspólny czas :) M
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wspólne wypiekanie i wszystkie miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny chleb. Dobrze, że udało Ci się dołączyć w tym miesiącu. Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń