Kiedy zobaczyłam je na blogu Dorie Greenspan, od razu wiedziałam, że je zrobię!
Uwielbiam kardamon, chrupiące ciastka, i formowanie łyżką do lodów :)
Zdecydowanie polecam, nie tylko na Święta.
składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki cream of tartar
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli
225g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 cukru demerara
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do obtaczania:
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1. W dużej misce wymieszać suche składniki (oprócz cukru)
2. Masło dokładnie ubić z cukrem (2-3min)
3. Na niskich obrotach miksera dodać po kolei po jajku i ekstrakt waniliowy.
4. Na trzy raty dosypywać mąkę z dodatkami, zebrać masę ze ścianek miski, mieszać aż wszystko dobrze się połączy.
5. Schłodzić ciasto w lodówce, około 1h.
6. Rozgrzać piekarnik do 175 st C.
7. Połączyć w misce cukier z kardamonem.
8. Nabierać ciasto łyżką do lodów (lub zwykłą łyżką), powstałe kulki obtaczać w kardamonowym cukrze.
9. Kuleczki układać w dużych odstępach,na blaszkach wyłożonych pergaminem.
10. Piec około 10min aż wierzch ciasteczek zacznie pękać a ich brzegi lekko zbrązowieją.
11. Studzić na kratce.
Oshi Sushi – sushi i sushi burgery przy Jana Pawła
18 godzin temu
Aniu,
OdpowiedzUsuńja też takie lubię!
Do chrupania w zimowy wieczór.
A Twój piernik staropolski,który dzisiaj próbowałam idealny!
mam nadzieję, że spróbujesz również tego z marcepanem, zostawię Ci kawałek :)
UsuńAniu Droga! Pięknych świąt Ci życzę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
P.S. Aż zazdroszczę, że ja tych pierników nie mogę posmakować:)
Aniu, dziękuję! Dla Ciebie też mogę zostawić kawałeczek :)
UsuńWszystkiego najlepszego raz jeszcze!
Aniu , najpiękniejszych , zdrowych świąt życzę tobie i twoim bliskim
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Alu! wzajemnie, najlepsze życzenia!
UsuńAniu spóźnione ale prosto z serducha :) Najlepszego w Nowym Roku :*
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! wzajemnie! :-)
Usuń