niedziela, 14 czerwca 2009

Sernik z truskawkami


w bezowym biszkopcie

przepis zaczerpnięty z "Kwestia smaku"


Biszkopt:

• 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka

• 1 szklanka cukru pudru

• 1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej

• 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

Krem:

250 g śmietankowego sera twarogowego (zmielonego jak na serniki)

• 3/4 szklanki cukru pudru

500 g serka mascarpone

• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 2 łyżki soku z cytryny

• 3 łyżki mleka

• 1 łyżka wody różanej (niekoniecznie)

Mus truskawkowy:

• 1 szklanka truskawek

• 5 łyżek cukru pudru

• 1 łyżka żelatyny

oraz:

• około 600 g truskawek

• cukier puder i liście mięty do dekoracji

Biszkopt:

Formę o średnicy 21 cm z odpinaną obręczą posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.

W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami (można mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką), a następnie z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.

Krem: Mikserem ubijać śmietankowy ser twarogowy z cukrem pudrem przez około 4 minuty, aż będzie gładki. Dodawać, w dość krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce ser mascarpone, cały czas miksując oraz resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, mleko i wodę różaną jeśli jej używamy.

Mus truskawkowy: Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Zmiksować blenderem truskawki z cukrem pudrem na mus, podgrzać w rondelku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wlać do rondelka z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.

Wykończenie: Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek przekroić również na połówki i wyłożyć na spód, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 1 - 2 godziny, przed podaniem udekorować listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...