![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1uC82NtxpCuDf1OoFytHTm3r5eZEvE-tefz0jDnGz7cMPhDykxoHQsBXSxuY-XsMGWyfyBPCIz5jLCVKbFsQnLwGydrOj_4hEJNsQvQotKTQtdFNNubyDaEFpU1lwEWDkvPNlMK4d6Ng/s320/000_1624.jpg)
Firmowy chleb piekarni po godzinach
200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
290g wody
400g białej pszennej mąki chlebowej
100g pszennej mąki razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
12g soli
1. Mieszanie.
Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.
2. Pierwsza fermentacja i składanie.
Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.
3. Formowanie.
Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.
4. Ostatnia fermentacja.
Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.
5. Pieczenie.
Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz