niedziela, 17 kwietnia 2011

Bienenstich


Przepis znaleziony u Petry Holzapfel

Ciasto (wieczorem)
250 g mąki pszennej typ 550
100 g mleka w temp. pokojowej
10 g drożdży
35 g cukru
1 jajko
1 żółtko
45 g masła
3 g soli
trochę rumu
skórka z cytryny

masa
40 g cukru
40 g miodu
65 g masła
25 g śmietanki
85 g siekanych migdałów

krem
250 g mleka
50 g cukru
1 laska wanilii
1/2 paczki budyniu waniliowego (Petra: Bourbon-Vanillepuddingpulver)
1 żółtko
50 g mleka
2 listki żelatyny
200 g ubitej śmietanki

Ciasto
Wszystkie składniki zagnieść w mikserze, najpierw 10 min powoli, później jeszcze 4 min na wyższych obrotach. Ciasto ma być gładkie i lśniące. Gotowe ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć cienką folią i schować na noc do lodówki. Następnego dnia uformować ciasto w 28 cm okrąg, położyć na blaszce np. w obręczy tortownicy. Pozostawić do podrośnięcia, w temp. Pokojowej, na około 1h.

Masa
Cztery pierwsze składniki zagotować i pogotować na małym ogniu około 5 min. Dodać migdały i ponownie zagotować. Masę przełożyć na ciasto i piec w piekarniku w 220°C około 20-25 min.*, aż stanie się złotobrązowe. Ostudzone ciasto przekroić na pół, wierzch podzielić od razu na 12 części.

Krem
Zagotować mleko, cukier i wanilię. Połączyć budyń i żółtko z pozostałym mlekiem i wmieszać do gotującej się masy. Znowu zagotować, odstawić z ognia, wyjąć wanilię. Namoczyć żelatynę, odsączyć i domieszać do gorącej masy budyniowej. Pozostawić do ostudzenia przykryte folią . Na koniec delikatnie dodać ubitą śmietanę.

Dół ciasta przełożyć do tortownicy, przykryć kremem i 12 częściami wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

*
u mnie po 20 min. wyglądało już na przypalone :) , co na szczęście nie wpłynęło na smak, było pyszne!

2 komentarze:

  1. Brzmi swietnie! Nie ma to jak dobre drozdzowe z kremem ;)

    Pozdrawiam serdezcnie! I zycze radosnych i pogodnych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto zasługuje na pewno na lepsze zdjęcie :))
    Dzięki Beo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...