Jak pisze
Petra, potrzeba wiele dobrej woli, żeby rozpoznać w tym kształcie uszy, jak dla mnie, te bułeczki przypominają raczej baranie głowy
składniki na 12 sztuk
ciasto
1 paczuszka drożdży instant
120 ml letniej wody
60 g rozpuszczonego masła
50 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kardamonu
300 g mąki pszennej typ "00" (niemiecki 405) + trochę do podsypywania
nadzienie
60 g bardzo miękkiego masła
50 g cukru
1/2 łyżki cynamonu
wykończenie
1 jajko ubite z odrobiną mleka
cukier perłowy
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy cukrem, solą i kardamonem, dodajemy drożdże z wodą, jajko i żółtko, oraz przestudzone masło. Wyrabiamy hakami miksera aż ciasto stanie się gładkie i miękkie.
Zakrywamy miskę folią i odstawiamy ją do lodówki na 2 - 24 h.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na omączony blat, nadajemy mu kształt prostokąta i wałkujemy podsypując mąką aż do rozmiaru 30x60 cm. Otrzymany prostokąt smarujemy miękkim masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Teraz rolujemy ciasto od dłuższej strony a otrzymany wałek kroimy na 12 trójkątów (w podstawie powinny mieć około 7,5 cm)
Używając np. trzonka drewnianej łyżki, w każdym z trójkątów robimy podłużne wgłębienie, (dzięki temu boki bułeczek unoszą się w coś na kształt uszu, polecam zajrzeć na
stronę Petry :)
Bułeczki układamy w dużych odstępach (urosną!) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 40 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy mieszaniną jajka i mleka, posypujemy cukrem, wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 15 min, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
* są pyszne zwłaszcza dla kogoś, kto jak ja uwielbia drożdże, cynamon i kardamon.
JSWM - dla mnie to tez baranie głowy:) Przepis zapisuję, bo mi się bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuńP.S. ja pierwszy raz do Ciebie tu dotarłam i ogromnie się cieszę...:)