piątek, 1 marca 2013

Ulubione danie z cykorii

Cykoria z szynką pod beszamelem

Nieskomplikowana, sycąca, zimowa potrawa, równie dobra na kolację z przyjaciółmi jak i na zwykły codzienny lunch.

4 cykorie
16 plastrów gotowanej szynki
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka masła
około 500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Cykorię kroję na ćwiartki, obgotowuję w lekko osolonej wodzie (około 8 min), studzę na sitku, odciskam z pozostałej wody.
Każdą ćwiartkę owijam w plaster szynki i układam w wysmarowanym masłem, żaroodpornym, naczyniu.

Przygotowuję beszamel.
 Na dużej patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i smażę mieszając około 1 min.
Powoli dodaję zimne mleko, mieszam dokładnie trzepaczką rózgową, podgrzewam aż zacznie gęstnieć, doprawiam do smaku.

Przygotowaną cykorię zalewam beszamelem.
Piekę około 40 min, do zezłocenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Podaję z mieszanką sałat.

Zdjęcia po upieczeniu nie udało się zrobić ;)

12 komentarzy:

  1. Aniu,
    nie uwierzysz,ale to też jest moje ulubione danie z cykorią!
    I zaplanowałam je na weekend.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! to koniecznie zrób zdjęcie po upieczeniu, będą wpisy uzupełniające ;)

      Usuń
  2. Dziękuję, chętnie popatrzę na Twoje zdjęcia,
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe. W moim domu cykorię jadało się jedynie na zimno w formie surówek. Nigdy nie próbowałam jej przygotować na ciepło. Zaintrygowało mnie to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, cykoria na ciepło jest pyszna!

      Usuń
  4. Nie próbowałam cykorii w takim wydaniu, ale sos beszamelowy uwielbiam, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się, skuś! mam nadzieję, że nie będziesz żałować ;)

      Usuń
  5. A ja tyle tej cykorii z szynka jadlam przez pewnien czas (bylo to najczesciej pojawiajace sie na szybki obiad / kolacje danie u 'moich' Francuzow), ze musialam od niego troche odpoczac :D Ale potwierdzam - dla wielbicieli cykorii idealne :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) co za dużo to nie zdrowo :))

      a ja dzisiaj po raz pierwszy gotowałam komosę, oczywiście za Twoją zachętą

      Usuń
    2. Mam nadzieje, ze smakuje? :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...