Nie zdążyłam w tym miesiącu upiec chleba na czas.
Nie wszystko da się zaplanować, a mój najstarszy chyba nie zna przysłowia "żeby kózka nie skakała..."
Dobrze jednak, że się nie poddałam i choć spóźniona, spróbowałam marcowego wypieku.
Chleb zaproponowany przez Jacka z bloga Przepisy na domowy ser i chleb jest pyszny! Jest też bardzo łatwy do zrobienia,
nie wymaga długiego wyrabiania, formowania, czy też wymyślnych składników. Wymaga jednie czasu, no ale tak to z chlebem bywa.
Przed przystąpieniem do pieczenia warto obejrzeć ten filmik, część z nas na pewno pamięta rosyjski a pozostali niech po prostu popatrzą ;)
Chleb żytni z ziarnami
składniki na keksówkę 25 x 11 cm.
Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC)
30 g zakwas żytni 100%
3 g sól
155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
155 g woda
Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba.
Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.
Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)
25 g słonecznik
25 g sezam
25 g siemię lniane
150 g woda wrzątek
Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny.
Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC)
zaczyn (cały)
ziarna
250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
50 g mąka jasna pszenna
40 g woda
5 g drożdże (dałam szczyptę drożdży instant)
24 g melasa
5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba
Foremkę posmarować margaryną*, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.
Pieczenie : 10 minut 250 st. C z parą, 45 minut 200 st.C, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
*foremkę spryskałam tłuszczem w sprayu i obsypałam płatkami jaglanymi. chleb posypałam makiem i sezamem
Chleb żytni z ziarnami na blogach:
Akacjowy blog, Am. art kolor i smak, Bochen chleba, Codziennik kuchenny, Grahamka, weka, kajzerka…, Kuchnia Gucia, Kuchennymi drzwiami, Ogrody Babilonu, Przepisy na domowy ser i chleb, Smak mojego domu, Stare gary, Sto kolorów kuchni, W mojej kuchni,
Weekendy w domu i ogrodzie, W poszukiwaniu slow life , Zacisze kuchenne
Zaproszenie do październikowej Piekarni 10/2024
4 godziny temu
Pięknie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńJest pyszny i ja już powtórzyłam ten chlebek...
Dziękuję! i ja będę powtarzać.
UsuńDoskonały chleb :) Na pewno Twój tak samo dobrze smakuje jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M.
Smakuje pysznie, dziękuję :)
UsuńChleb wygląda imponująco :) Piękny, zgrabny, apetyczny :) Cieszy mnie fakt współpieczenia , pozdrawiam serdecznie M p.s. i to nic że z poślizgiem :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńBardzo ładny chleb Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję!
UsuńPięknie Ci wyrósł :) I jak smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
Ja zazwyczaj najchętniej kocham robić w kuchni praktycznie wszystko co zawiera mąkę. Jak tylko pamiętam u mnie rodzinie zawsze królowały potrawy mączne i tak naprawdę na tym również się wychowałam. Teraz bardzo chętnie sięgam po porady kulinarne z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka stanowi główny składnik. W takim przypadku mogę smażyć lub wypiekać co mi tylko przyjdzie do głowy i na co akurat mam ochotę.
OdpowiedzUsuń