środa, 15 marca 2017

Chleb żytni z ziarnami, marcowa piekarnia

Nie zdążyłam w tym miesiącu upiec chleba na czas.
Nie wszystko da się zaplanować, a mój najstarszy chyba nie zna przysłowia "żeby kózka nie skakała..."
Dobrze jednak, że się nie poddałam i choć spóźniona, spróbowałam marcowego wypieku.
Chleb zaproponowany przez Jacka z bloga Przepisy na domowy ser i chleb jest pyszny! Jest też bardzo łatwy do zrobienia,
nie wymaga długiego wyrabiania, formowania, czy też wymyślnych składników. Wymaga jednie czasu, no ale tak to z chlebem bywa.
Przed przystąpieniem do pieczenia warto obejrzeć ten filmik, część z nas na pewno pamięta rosyjski a pozostali niech po prostu popatrzą ;)


Chleb żytni z ziarnami 
składniki na keksówkę 25 x 11 cm.

Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC)

30 g zakwas żytni 100%
3 g sól
155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
155 g woda

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba.

Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.

Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)

25 g słonecznik
25 g sezam
25 g siemię lniane
150 g woda wrzątek

Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny.

Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC)

zaczyn (cały)
ziarna
250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
50 g mąka jasna pszenna
40 g woda
5 g drożdże (dałam szczyptę drożdży instant)
24 g melasa
5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba

Foremkę posmarować margaryną*, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.
Pieczenie : 10 minut 250 st. C z parą, 45 minut 200 st.C, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.

*foremkę spryskałam tłuszczem w sprayu i obsypałam płatkami jaglanymi. chleb posypałam makiem i sezamem

Chleb żytni z ziarnami na blogach:
Akacjowy blog, Am. art kolor i smak, Bochen chleba, Codziennik kuchennyGrahamka, weka, kajzerka…, Kuchnia Gucia, Kuchennymi drzwiami, Ogrody Babilonu, Przepisy na domowy ser i chlebSmak mojego domu, Stare gary, Sto kolorów kuchni, W mojej kuchni,
Weekendy w domu i ogrodzie, W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne

10 komentarzy:

  1. Pięknie Ci się upiekł!
    Jest pyszny i ja już powtórzyłam ten chlebek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały chleb :) Na pewno Twój tak samo dobrze smakuje jak wygląda :)
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wygląda imponująco :) Piękny, zgrabny, apetyczny :) Cieszy mnie fakt współpieczenia , pozdrawiam serdecznie M p.s. i to nic że z poślizgiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny chleb Ci się upiekł!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyrósł :) I jak smakowicie wygląda!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zazwyczaj najchętniej kocham robić w kuchni praktycznie wszystko co zawiera mąkę. Jak tylko pamiętam u mnie rodzinie zawsze królowały potrawy mączne i tak naprawdę na tym również się wychowałam. Teraz bardzo chętnie sięgam po porady kulinarne z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka stanowi główny składnik. W takim przypadku mogę smażyć lub wypiekać co mi tylko przyjdzie do głowy i na co akurat mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...