Przepis pochodzi z książek Sandry :)
spód:
150g mąki
2 łyżki cukru
90g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
składniki zagnieść w malakserze, ciasto schłodzić
piec w 190 st, 15 min na ślepo, 15 min odkryte
krem:
310ml mleka
2 duże żółtka
2 łyżki mąki
100g (1/2 szklanki) cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
zagotować mleko, żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i wlewać mleko cieniutkim strumieniem stale ubijając. Przelać do rondla i gotować ubijając/mieszając 5 - 7 min. dodać wanilię
jeszcze ciepławy nałożyć na zimne ciasto. odstawić na 1h do lodówki
JSWM! Ależ się cieszę, że znalazłam Twój blog! Tyle wspaniałych wypieków, a chleby po prostu zapierają dech - będę korzystać, bo właśnie reaktywowałam zakwas:)
OdpowiedzUsuńTarta cudowna - gdzie można zdobyć taką śliczną formę?
Pozdrawiam serdecznie!
Nie ma to jak odkryć po 5 latach komentarz na blogu... w pełni oddaje to moje zaangażowanie z tamtego czasu ;)
OdpowiedzUsuńAniu! pewnie już tego nie przeczytasz, foremka z Paryża :))