czwartek, 3 marca 2011

Pyszne maślane rogaliki


Przepis Bajaderki z forum CinCin przypomniała niedawno Tatter
ciasto wychodzi bardzo rzadkie i klejące, więc gdyby nie metoda Bartinetta pewnie bym sobie nie poradziła.

1 szklanka mleka
125g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży (dałam 25g świeżych i robiłam rozczyn)
3 duże jajka
4 1/2 szklanki maki

3-4 łyżki roztopionego masła


Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę maki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodac do niego maslo i cukier. Odstawić az lekko wystygnie. Teraz wsypać make, dodac rozczyn, jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wylozyc na stolnice i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gladkie i lśniące. Wlozyc z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w cieplym miejscu na około 1 godziny, az podwoi swoja objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkować kolo o średnicy 22cm. Posmarować roztopionym maslem, podzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki, ukladac na wysmarowanej blasze. Posmarować masłem, przykryc i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200 st.C, wyjac z piekarnika i jeszcze gorace ponownie posmarowac masłem. Zostawić do wystygnięcia.

Mozna zamiast rogalkow formowac zwykle, okragle buleczki. Mozna rowniez robic nadziewane rogaliki np. marmolada, orzechami, nadzieniem cynamonowym.

1 komentarz:

  1. Wygladaja jak rogaliki z mojego dziecinstwa, ktore palaszowalam z zoltym serem i szklanka kakao ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...