sobota, 26 lutego 2011

Popękane ciasteczka z tonką


znalazłam je na blogu "Kuchnia Szczęścia"

ukłony dla Bei za inspirację i magiczne ziarenka :)

Składniki:
100 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
2 roztrzepane jajka
1 łyżeczka likieru pomarańczowego
dodatkowo dałam starte ziarno tonka

cukier puder - do obtoczenia

Połączyć wszystkie składniki i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Z ciasta formować małe kulki , obtaczać je w cukrze pudrze i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10 minut, zostawić na blaszce na kilka minut, przełożyć do ostudzenia na kratkę.

2 komentarze:

  1. Ciesze si, ze ziarenka sie przydaly :) Daj znac, gdy sie skoncza ;)
    A 'popekane' ciasteczka i ja bardzo lubie! Robilam tez w wersji 'piernikowej', pyszne :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...