wtorek, 31 maja 2011

mini Pavlova


na szczęście z dwóch białek też da się przygotować pyszny deser!

2 białka ubiłam na pół sztywno
nadal ubijając, powoli dodawałam 120g cukru
1/2 łyżeczki białego octu winnego i
1/2 łyżeczki maizeny

Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia uformowałam 4 bezowe gniazdka i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 145 st i piekłam bezy przez 45 min. Studziłam w uchylonym piekarniku.

Do dekoracji użyłam:
250ml ubitej śmietanki (podczas ubijania dodałam łyżkę cukru pudru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego)
1/4 posiekanej gorzkiej czekolady
około 10 truskawek przeciętych na ćwiartki
listki miety

6 komentarzy:

  1. Sliczna! Uwielbiam takie delikatne desery z owocami! Chyba tez bede musiala kiedys popelnic... ;)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) wpadłam w popłoch na widok 2 jajek w lodówce, ale sytuacja została opanowana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tu taka niespodzianka :) Trzeba się było pochwalić!

    OdpowiedzUsuń
  4. niespodzianka są Twoje odwiedziny :)) witam serdecznie w mojej podręcznej książce kucharskiej :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie pysznie z tymi owocami!
    przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...