niedziela, 15 kwietnia 2012

Delikatne ciasteczka owsiane


Przepis znalazłam na blogu Ria's Collection.
Ciasteczka są pyszne, choć troszkę za słodkie (może zmniejszyć ilość cukru?).
Jak dla mnie najlepsze w dniu upieczenia, wtedy są przyjemnie chrupiące.

1 szklanka płatków owsianych (pomieszałam je z otrębami i lekko zmiksowałam)
1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku
1 szklanka cukru
113g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia
Ubijamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wanilię, miksujemy jeszcze 1-2 min. Mieszając dodajemy suche składniki.
Gotową masę kładziemy łyżeczką w 5 cm odstępach.
Pieczemy do zrumienienia brzegów ciasteczek, około 9-10 min.
Ciepłe ciasteczka są bardzo plastyczne, można je zwijać, lub kształtować układając np. na wałku do ciasta lub na małych miseczkach.

8 komentarzy:

  1. świetne ,a jakby się dało mniej tego cukru to będą się wyginać i chrupać?

    OdpowiedzUsuń
  2. też o tym myślałam, być może nie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. hm , to mam dylemat , bo ciastka na bank chcę upiec ,ale takie wygięte i chrupiące , może lepiej zjeśc jedno ,ale ,żeby było chrupiące?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. no to ciekawa jestem wrażeń! aha, z tego przepisu wychodzi cała masa, Ria chyba pisze, że koło 50 szt

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam 25 kwietnia, ciastka bardzo dobre , bo zdążyłam zjeść jedno nim straciłam nagle bliską mi osobę....
    Mam zdjęcie ciasteczek ale nie umiem znaleźć u ciebie adresu @ , jakbyś chciała to napisz mi na margot11@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu,
    wspaniałe te ciasteczka!
    I do tego chrupią.
    Idealne do ,pochrupania'.

    OdpowiedzUsuń
  7. Alciu, chyba nie dopisałam, że ciasteczka wyszły Ci pięknie!

    Aniu, dziękuję za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...