czwartek, 7 czerwca 2012

Filo + szpinak


no i jeszcze ser. Z tych kilku składników wychodzi naprawdę pyszna kolacja. Jeszcze tylko kieliszek wina i już, uśmiech od ucha do ucha :)
 
400g ciasta filo
500g mrożonych liści szpinaku
150g sera pleśniowego (u mnie Lazur)

 łyżka oliwy
150 g masła
łyżeczka mąki
pieprz do smaku

Rozmroziłam i odcisnęłam szpinak, dusiłam go na oliwie około 10 min, dodałam pokruszony ser i dokładnie zamieszałam, powstało dość dużo płynu, część z bólem serca wylałam a jakieś 50 ml odlałam do kubeczka.Bałam się, że i tak szpinak będzie zbyt wilgotny wiec rozrobiłam mąkę z łyżką zimnej wody, połączyłam z płynem w kubeczku i domieszałam do masy. Dusiłam jeszcze kilka minut.
Piekarnik rozgrzałam do 200 st. Masło rozpuściłam w rondelku.
Prostokątne naczynie do lazanii wykładałam płatami ciasta, każdą warstwę smarując masłem. Do tak przygotowanej formy przełożyłam szpinak i przykryłam go ciastem, które wystawało poza brzegi naczynia. Całość jeszcze raz posmarowałam masłem. Piekłam około 40 min., do momentu aż wszystko ładnie się zrumieniło. (ostatnie 5 min. tylko dolna grzałka)

P.S. czy ktoś wie, dlaczego choć wymieniam składniki jeden pod drugim, to w wersji ostatecznej, zlewają się w jeden tekst?!

12 komentarzy:

  1. Pychota!Zjadłabym razem z winem do popitki :)



    ps. wpisuj post od razu w "nowy post", albo w "html-u" dodawaj przy każdej linijce
    , co jest odpowiednikiem entera.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko wpisałam w "nowy post" i jako wersja robocza wygląda tak jak chciałam, pojęcia nie mam dlaczego zmienia się po "opublikuj" :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zaznacz cały tekst, wciśnij prawy klawisz myszy i daj "wklej jako zwykły tekst".

      Usuń
    2. hura! jest lepiej, ale dalej już nie będę grzebać :))) (warto by było przesunąć zdjęcie)
      nie wyszło mi z tym prawym klikiem ale dzięki Tobie wlazłam jeszcze raz w edycję i okazało się, że w ustawieniach mam zaznaczone nie to co potrzeba :)
      Dziękuję :*

      Usuń
    3. bo ja ciemna masa jestem?
      zaznaczałam i nie wiedziałam co dalej, nigdzie nie widziałam "wklej jako zwykły tekst"

      za to w opcjach było "używaj tagu "br" zamiast coś tam z enterem

      Usuń
    4. Jak zaznaczysz cały tekst (powinno się zrobić niebiesko), klikasz prawym przyciskiem i tam gdzie będzie kopiuj, wklej itp, niżej powinno być wklej jako zwykły tekst.

      Usuń
    5. nie było
      albo to skutek moich wielkich umiejętności ;)

      Usuń
  3. Aniu,
    przygotowałaś mój ulubiony zestaw - filo i szpinak.
    A u mnie klasyczna kaczka w piekarniku.
    Może się zamienimy?
    Pozdrawiam Cię zza miedzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, nie mogę się zamienić, filo pożarte,

      a w piekarniku...


      ...klasyczna kaczka :))))

      Usuń
  4. Zemfi teraz spec po szkoleniu ;)

    Jswm z chęcią spróbowałabym Twojej kolacji-nigdy nie jadłam ciasta filo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłaś filo? trzeba to nadrobić! może 30- stego? :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...