Tym razem trudno by się było wymówić brakiem czasu !
Przygotowanie tego wypieku zajmuje kilka minut (plus oczywiście czas pieczenia).
Nie potrzebny jest zakwas, ani drożdże, ani żadne wyszukane urządzenie kuchenne.
Wystarczy łyżka, szklanka i miska ( i piekarnik :))
Poza tym, w naszej kuchni zawsze stoi mieszanka różnych płatków, otrębów i pestek - to podstawa śniadań mojego męża -
sam sobie taki zestaw przygotowuje.
Wystarczyło sięgnąć do puszki, dosypać troszkę sezamu, soli i mąki, kapnąć wody i już!
Wykonanie również sobie uprościłam, napiszę o tym poniżej.
Podstawowy przepis wygląda tak:
Knekkebrød
Składniki:
200 ml otrębów pszennych
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty.
Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Postanowiłam zmniejszyć proporcje do 1/4 .
Użyłam:
250 ml mieszanki płatków, otrębów, pestek słonecznika i sezamu
50 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
0,5 łyżeczki soli
175 ml wody
Składniki zmieszałam i odstawiłam na 10 min.
Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 150 st (termoobieg)
Ciasto nakładałam łyżką do lodów i delikatnie rozsmarowywałam szpatułką do ciasta - powstały placuszki o średnicy około 10 cm.
Piekłam przez 45 min, obie blachy jednocześnie.
Schrupałam z kozim serkiem i rzodkiewką :)
Norweski chlebek upiekli również:
Bajkorada, Dzieje kuchennej Wiewióry, Eksplozja smaku, Fabryka kulinarnych inspiracji, Grahamka,weka i kajzerka, Healthy Craving,
Konwalie w kuchni, Kuchnia Gucia, Kuchennymi drzwiami, Kulinarne przygody Gatity, Leśny Zakątek, Magnolia-rozmaryn,
Moje domowe kucharzenie, Moje małe czarowanie, Nieład Malutki, Ogrody Babilonu, Red and Pale, Ruskie raz!, Smakowe kubki,
Smakowity chleb, Stare gary, W poszukiwaniu SlowLife, W sezonie, Zacisze kuchenne.
Ja nie żałuję, że nie upiekłam więcej , bo znowu zrobię świeży , uwielbiam takie chrupiące kromeczki. Bardzo mi pasuje twaróg i rzodkiewki do tego chlebka, apetyczne zdjecia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
Tak, z twarożkiem było pysznie :)
UsuńI ja dziękuję!
Jest nas więcej, którym pasuje ser i rzodkiewka do tego chleba :D
UsuńRzodkiewka rządzi :))
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Smakowite chrupki!
OdpowiedzUsuńJa zmieniłam recepturę,ale nie ilość składników i wyszło dobrze,bo chlebek bardzo smakował.
W rezultacie poszedł dalej w prezencie.
Chyba za każdym razem będę robiła z tych proporcji. Wyszło około 11 "chrupek".
UsuńU mnie też nie obyło się bez rzodkiewki i bez białego serka - idealnie pasują do tej chrupiącej podstawy :) Kształt Twoich chlebków bombowy!! Do następnego!!
OdpowiedzUsuńDo następnego! :D
UsuńŚwietny pomysł z tymi kółkami! Przypominają mi placki ziemniaczane. ;)
OdpowiedzUsuńTwaróg i rzodkiewka - idealny dodatek. :)
Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :)
Na zdjęciu, w zaproszeniu do piekarni, były okrągłe chlebki, czułam się zawiedziona po przeczytaniu przepisu ;))
UsuńPozdrawiam!
Ładne okrągłe kromeczki! Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciekawe co upieczemy w lipcu :)
UsuńRzeczywiście brak czasu nie mógł być w tym wypadku wymówką;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się okrągła forma tego chlebka:)
Ja chrupałam z kozim masłem i rzodkiewką:))
Pycha!
No to jesteśmy zgodne, koza i rzodkiewka :))
UsuńŚliczne!v I rzodkiewy! Lecę do lodówy coś przekąsić bo zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńślicznie Ci się upiekł i te kółeczka! bomba :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
A u nas to był hit dla dorosłych, najmłodsi ominęli szerokim łukiem :))
UsuńPięknie dziękuję za wspólny czas i wypiekanie tak pysznego chlebka :-)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :)
UsuńPiękne zdjęcia, a chlebek rzeczywiście smaczny i warto jeszcze go nie raz upiec, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podobają! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo się cieszę, że smakował:-) Cudny Ci wyszedł:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńFajnie wybrałaś! dziękuję :)
Usuńz twarożkiem , rzodkiewkami , kwadraciki , kółeczka pycha
OdpowiedzUsuńTak, wszędzie go pełno :))
Usuńale wiesz, jest na prawdę pyszny!
Łyżką kładziony ..super pomysł..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńBardzo fajna wersja plackowa. I do tego taki cieniutki. Pozdrawiam! Ela
OdpowiedzUsuńCieniutki i chrupiący, tak jak lubię :) Pozdrawiam!
UsuńChlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Miło mi, dziękuję :)
UsuńOkrągłych jeszcze nie widziałam. Cudowne!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie!
Okrągłe łatwiej się robi, nie trzeba wyciągać z piekarnika i kroić :) Pozdrawiam!
UsuńZ rzodkiewkami musiały być przepyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie;))
OdpowiedzUsuńTwoje z żurawiną w środku też musiały być smakowite!
UsuńWyglądają mega apetycznie te kromeczki.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólną Piekarnię !
Bardzo mi się podobają takie okrągłe chlebki :) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń