I serdeczne podziękowania dla Bei za piękną "aniołową" foremkę do pierniczków :)
Na wielu blogach nie raz już się pojawił przepis na Piernik Staropolski, pewnie i ja go kiedyś wklepię, bo to miejsce, to rodzaj książki kucharskiej dla mojej rodziny i przyjaciół. Dziś tylko masa orzechowa, baz której nie wyobrażamy sobie tego wypieku. Mój piernik zawsze składa się z czterech warstw i jest przełożony powidłami z dodatkiem gorzkiej czekolady i właśnie tą masą. Przepis zapisałam wiele lat temu i niestety nie pamiętam kto go podawał na Forum Kuchnia GW, jestem jednak bardzo wdzięczna tej osobie, masa jest przepyszna!
Masa orzechowa
1
kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
sok
z 1/2 cytryny
spirytus ok 2 łyżek stołowych
spirytus ok 2 łyżek stołowych
Cukier , masło, śmietankę (lub mleko) zagotować. Wsypać orzechy , starannie zamieszać.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. B.WAŻNE ! Masa ma być bardzo zimna.
Wystawiam garnek na dwór lub wstawiam na noc do lodówki.
Bardzo
zimną masę (jest wtedy "kamienna" :) ucieram ręcznym mikserem,
końcówkami do ubijania piany.
Porcjami dodaję sok z cytryny i spirytus. Masa
jaśnieje i staje się lekka i puszysta.
Trzeba uważać żeby nie dodać zbyt wiele
płynu bo będzie za rzadka.
Piernik przekładam na dwa, trzy dni przed Świętami.
Aniu i dla ciebie najlepsze życzenia na Bożę Narodzenie
OdpowiedzUsuńA masa orzechowa to pyszna rzecz, ale te malutkie aniołki z plecionymi z lukru warkoczami , to och
Alciu :)
Usuńbardzo dziękuję!
Aniu, staropolski robiłam tylko raz, ale pamiętam, ze rodzina była nim zachwycona. W tym roku kompletnie o nim zapomniałam... :(.
OdpowiedzUsuńPięknego bardzo dobrego roku Ci życzę! Niech będzie pełen słońca, miłości spokoju i przychylnych ludzi!
Ewelino, dziękuję za te piękne słowa!
UsuńA do piernika bardzo zachęcam, u nas jest obowiązkowy :)