Przepiękny dzień na publikację wpisu. Po kilku miesiącach przerwy, udaje mi się dołączyć do między blogowej piekarni Amber.
Ania zaproponowała nam chleb wg przepisu Zorry. Podaję go z moimi zmianami.
Jesienny chleb z dynią i suszonymi morelami
przepis na jeden bochenek
składniki
100 g puree z dyni piżmowej
50 g zakwasu, płynnego
50 g orkiszowej mąki razowej
400 g orkiszowej mąki typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych moreli, drobno pokrojonych
30 g nasion dyni
1. Do misy robota dodaj puree z dyni, zakwas, wodę, drożdże i obie mąki.
2. Miksuj 4 minuty na najmniejszych obrotach.
3. Dodaj sól i miksuj ciasto na średnich obrotach przez 4 minuty, dodaj morele i nasiona dyni, miksuj przez 2 minuty.
4. Odłóż ciasto do wyrastania na 90 min w temperaturze 30 st. C.
(Ja przełożyłam je do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawiłam do piekarnika z zapalonym światełkiem)
Podczas tego czasu złóż ciasto dwukrotnie, po 30 i po 60 minutach.
5. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
6. Nagrzej piekarnik z kamieniem w środku do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
7. Wystudź chleb na ruszcie.
Drożdże pomogły mojemu słabemu zakwasowi. Chleb choć dość niski wyszedł bardzo smaczny, lekko słodki od dyni i suszonych moreli.
Chleb z dynią i figami na blogach:
Apetyt na smaka, Codziennik kuchenny, Gotuj zdrowo! Guten Appetit!, Konwalie w kuchni, Kuchnia Gucia, Kuchennymi drzwiami, Moje małe czarowanie, nie-ład mAlutki, Nie tylko na słodko, Ogrody Babilonu, Pieguskowa kuchnia, Proste potrawy, Przepisy na domowy ser i chleb, Sto kolorów kuchni, Weekendy w domu i ogrodzie, W poszukiwaniu slowlife.
Piękne wnętrze dyniowego chleba!
OdpowiedzUsuńMój wcale nie jest żółty...
Pięknie Ci się upiekł :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzień przepiękny, chleb pyszny... nic tylko świętować!:)
OdpowiedzUsuńJesienne pozdrowienia przesyłam!
Piękny chlebek i jego dyniowy kolor! Mi się niestety nie udało takiego uzyskać, chleb jednak nadrobił smakiem ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twój chleb. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny bochen Ci się upiekł, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńCudny chlebek! Sporo dyń czeka u Ciebie na swoją kolej!!! Do następnego pieczenia, dzięki!
OdpowiedzUsuńWspaniały bochenek!
OdpowiedzUsuńDobrze znowu razem piec! Pozdrawiam
I u mnie z dynią piżmową. Wyszedł pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Piękny bochenek, dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńApetyczny bochenek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)